Palmolie als gezond vet

Palmolie als gezond vet is een eeuwenoud debat. Sommige wetenschappers beweren dat verzadigde vetten in vlees en zuivelproducten schadelijk zijn omdat ze de slagaders verstoppen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Andere experts wijzen erop dat er gewoon geen bewijs is dat verzadigde vetten een gevaar voor uw gezondheid vormen. Dus hoe zit het?

Onderzoek plantaardige oliën

Een ding dat kan worden overeengekomen, is echter dat meer verzadigde vetten in voedingsmiddelen schadelijk zijn dan die in noten en plantaardige oliën. De reden is dat de verzadigde vetten in vlees- en zuivelproducten degenen zijn die de hoogste hoeveelheden van omega-6-vetzuren hebben in vergelijking met de onverzadigde. Palmolie, die is afgeleid van palmnoten, heeft een vergelijkbaar niveau van deze vetten als de meeste andere oliën. Het is dit vetzuurgehalte dat palmolie een bijzonder goed vet voor dieet maakt.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden verondersteld cholesterolgehalte te verhogen, wat op zijn beurt de ontwikkeling van hartaandoening bevordert. Hoewel het bewijs niet overtuigend is, hebben sommige voedingsdeskundigen de stijgende trend van hartaandoeningen op verzadigde vetten in vlees en zuivelproducten de schuld gegeven. Hoewel dit echter waar is, kan het ook te wijten zijn aan een verhoogde consumptie van voedingsmiddelen die hoog zijn in verzadigde vetten. Consumenten hebben bijvoorbeeld mogelijk hun diëten verschoven om meer high-fat snacks zoals cookies en andere brood-gebaseerde producten op te nemen. Hoewel brood de verzadigde vetinname in het verleden mogelijk heeft verhoogd, is het nu vol ongezonde conserveermiddelen, die rekening kunnen houden met de huidige stijging van de hartaandoeningen.

Palmolie onder vuur

Palmolie als vet is ook betwist door de moer- of olijfolie-industrie. Beide oliën zijn afgeleid van dezelfde bomen, maar olijfolie wordt beschouwd als beter voor uw gezondheid. Het wordt vaak gebruikt om te koken, maar wordt ook gebruikt als een alternatieve brandstof voor auto's en bussen vanwege de lage kosten. Een ander voordeel is dat het duurzaam geproduceerd kan worden. Sustainable palm oil staat ook wel bekend als duurzame palmolie en heeft veel minder hectare grond nodig om te groeien dan bijvoorbeeld olijfolie. Palmolie als vet roept echter vragen op over onze voedingsgewoonten. Om te beginnen, is het een stuk hoger in calorieën dan boter, wat een goede zaak is omdat het langzamer verbrandt. Ook bevat het relatief weinig verzadigde vetten, dus het is logisch om lagere-fat-producten te kiezen als u wilt afvallen. En hoewel het wel zelf ontwikkelde vetten bevat, zijn deze vetten niet zo schadelijk als verzadigde vetten. Dit betekent dat u het kan toevoegen aan uw dieet als u dat wenst.