Een nieuwe manier van opladen van je elektrische auto

Het opladen elektrische auto is een onderwerp waar de meeste mensen niet zoveel van weten. Dat houdt sommigen tegen om de stap te zetten naar de aanschaf van een elektrische auto. Dat is jammer, want het kopen van een elektrische auto kan heel voordelig uitpakken, naast natuurlijk de voordelen voor het milieu. Ook voor trendsetters die anders geneigd zijn snel de nieuwste modellen met de meest innovatieve snufjes te kopen is de aanschaf van een elektrische of hybride auto soms een stap te ver. Dat komt mede door de onduidelijkheid die er is rond het laden van een elektrische of hybride auto.

De infrastructuur

De infrastructuur van opladers is sterk in ontwikkeling. Binnenkort is het een systeem met op elke straathoek een oplaadpaal, en dan maar hopen dat je er als eerste bij bent. Yeetpower is een jonge onderneming die een slimme infrastructuur aanlegt. Het aanbod van oplaadpalen is afgestemd op de vraag in een gebied. Niet alleen van de mensen die er wonen, maar ook van de hoeveelheid mensen die er werken bijvoorbeeld. Ook kan gemakkelijk aan de groeiende vraag worden voldaan door het bijplaatsen van laders, of dat nu gewone laadpalen zijn of snelladers.

Soorten laders

De simpelste manier van opladen is via je stopcontact thuis. Toch is dat onverstandig. Om te beginnen is het heel brandgevaarlijk. Het opladen duurt ook veel te lang. De meeste elektrische auto’s of hybrides worden nog wel geleverd met een kabel die je kunt aansluiten op het stopcontact, maar dat zijn kabels waar in ieder geval een begrenzer op zit, zodat het brandgevaar een heel stuk minder is. Maar heel snel gaat het nog steeds niet. De meeste mensen kiezen voor het opladen via een laadpaal. Ook daar heb  je verschillende soorten van. De gewone laadpaal staat op straat of op een parkeerplek bij je werk bijvoorbeeld. Je hebt er een laadpasje voor nodig en tijd om op te laden. Dat kan prima wanneer je de hele dag aan het werk bent of wanneer je auto ‘s nachts op de parkeerplek staat. Wil je niet de kans lopen om bot te vangen, dan kun je je eigen laadpaal of laadkastje laten installeren thuis. Dat is even een investering, maar je kunt dan laden tegen het lokale stroomtarief en je hebt altijd de beschikking over een lader.

Snelladen

Wanneer je niet de tijd hebt om uren op te laden, zoals wanneer je op vakantie bent of een lange rit moet maken, dan biedt de snellader uitkomst. Je kunt op internet opzoeken waar ze staan. Meestal bij tankstations of grote winkelcentra. In twintig tot veertig minuten kun je dan je accu voor ongeveer tachtig procent opladen, zodat je weer een flink aantal kilometers vooruit kunt. Er zijn tegenwoordig al speciale verkeersborden die langs de snelweg aangeven waar een snellaadstation is. Ook voor deze laders heb je een pasje nodig en snelheid kost geld. Al met al loont het de moeite om goed na te denken over hoe en hoeveel je je auto gebruikt. Afhankelijk daarvan kun je de oplaadmogelijkheid kiezen die het beste bij jouw autogebruik past. Ga ook na welke subsidiemogelijkheden er zijn, hoe het zit met de belasting en welke tegemoetkomingen je werkgever misschien biedt.