Heb jij al eens een coronatest moeten doen?

Je komt er tegenwoordig haast niet meer onderuit als je last hebt van een hoestje of koorts hebt, een coronatest doen. Deze test vertelt je met een nauwkeurigheid van ongeveer 99% of je besmet bent met het coronavirus, wat belangrijk is om te weten in verband met het risico op verspreiding van het virus. Een coronatest doen is allesbehalve prettig, maar de meeste mensen vinden het reuze meevallen. Allereerst moet het stokje je neus in, waar het best diep ingaat. Als je echter je hoofd achterover houdt en van tevoren even krachtig snuit dan voel je er lang niet zoveel van. Dit maakt echt een groot verschil, zeker voor mensen die nerveus zijn voor de test.

Welke coronatest bestellen of reserveren?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je een coronatest kunt (laten) afnemen. De meest bekende is natuurlijk de PCR test. Dit is de test met het welbekende staafje die je neus en je keel ingaat. Niet voor niets is dit geen populaire test, maar de PCR test heeft wel de hoogste betrouwbaarheid. Als je echter absolute angst hebt voor dat stokje, of het betreft een kind die de test moet afnemen dan kun je ook kiezen voor een antigenen test. Deze kan in veel gevallen met speeksel worden getest, en dus hoeft dat stokje alleen in de mond wat speeksel af te nemen. Hij meet of je op dat moment actieve antigenen hebt tegen covid-19, maar is wel wat minder betrouwbaar dan de bekende PCR test. Online een coronatest bestellen kan ook. Dit betreft vrijwel altijd een antigenen test. 

Hoe goed beschermen mondkapjes?

We weten inmiddels allemaal dat het dragen van een mondkapje verplicht is, hoewel de meningen verdeeld zijn over hoe werkzaam ze zijn. We dragen ze op dit moment verplicht in binnenruimtes zoals supermarkten, kledingwinkels en scholen. Je kunt mondkapjes in diverse winkels kopen, maar ook online bestellen, net wat je fijn vindt. Dit kan bijvoorbeeld via mondkapjes.nl, maar er zijn genoeg andere sites waar je ze kunt aanschaffen en bij je thuis laten bezorgen.

Voor welk type mondkapje ga je?

Er bestaan zowel wasbare mondkapjes als exemplaren die je na gebruik moet weggooien. Welke je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van de vereisten op bijvoorbeeld je werk. In sommige gevallen moet je verplicht een medisch goedgekeurd exemplaar dragen, en deze moet je na gebruik weggooien. In veel andere gevallen mag je zelf kiezen, en dan is een stoffen mondkapje ook prima. Bedenk je wel dat je deze geregeld moet uitwassen op hoge temperatuur. Zo was je alle bacteriën eruit en weet je zeker dat hij goed beschermt tegen het virus. De kans dat je het wanneer je een goed afgesloten, schoon mondkapje draagt krijgt is vele malen kleiner, dus het dragen van een mondkapje heeft zeker nut.