3 manieren om gastouder te worden

Gastouder worden kan een uitdagende maar ook zeer bevredigende carrière keuze zijn voor iedereen die van kinderen houdt en een passie heeft voor hun ontwikkeling. Het is een geweldige manier om thuis te werken, een flexibele werkweek te hebben en tegelijkertijd bij te dragen aan de opvoeding van kinderen. Hieronder worden drie manieren beschreven om gastouder te worden.

Via een erkend gastouderbureau

Een erkend gastouderbureau zoals 4Kids kan een goede optie zijn voor iedereen die gastouder wil worden. Het bureau biedt begeleiding en ondersteuning aan gastouders en kan helpen bij het vinden van gezinnen die op zoek zijn naar opvang van hun kinderen. Om gastouder te worden via een erkend gastouderbureau moet je voldoen aan bepaalde kwalificaties en eisen. Zo moet je een opleiding op MBO-2 niveau hebben afgerond en een geldig EHBO-certificaat hebben. Het bureau zal ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en een huisbezoek afleggen om de veiligheid en geschiktheid van de opvanglocatie te beoordelen.

Zelfstandig gastouder worden

Zelfstandig gastouder worden kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die graag hun eigen bedrijf willen runnen en kinderen willen opvangen. Om zelfstandig gastouder te worden, moet je echter wel voldoen aan dezelfde kwalificaties en eisen als gastouders die via een erkend gastouderbureau werken. Je moet bijvoorbeeld een MBO-2 opleiding hebben afgerond, een geldig EHBO-certificaat hebben en een VOG aanvragen. Bovendien moet je ook beschikken over een geschikte opvanglocatie, dit kan uiteraard je woning zijn, en zul je zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van ouders en daarmee je opvangkinderen.

Opleiding tot gastouder volgen

Een andere manier om gastouder te worden is door het volgen van een opleiding tot gastouder. Er zijn verschillende onderwijsinstellingen die gastouderopleidingen aanbieden. De opleidingen kunnen variëren in duur en inhoud, maar omvatten over het algemeen onderwerpen zoals kindontwikkeling, gezondheid en veiligheid, pedagogiek en communicatie met ouders. Na het afronden van de opleiding moet je daarnaast voldoen aan de kwalificaties en eisen om als gastouder te kunnen werken, zoals het hebben van een geldig EHBO-certificaat en het aanvragen van een VOG.