Het bestrijden van Emelten

Als je last hebt van emelten, is dit natuurlijk nooit leuk. Gelukkig is er wel een oplossing om de emelten te verwijderen. In de tekst vind je alles over het beluchten van je gazon waardoor de emelten ook verdwijnen. Verder kun je in de tekst vinden over wat je het beste kunt doen om emelten te bestrijden.

 

Wat zijn emelten en hoe kun je ze bestrijden

emelten zijn larve van langpootmuggen of worden ook wel weidelangpootmuggen genoemd. De pootloze larven leven vooral op de bodem. Ze komen vaak voor op de bodem van gescheurde weilanden. Ook brengen ze soms enorm veel schade aan, onder een gazon of onder kassen op een landbouwgrond. Emelten larven kunnen wel 2 tot 5 centimeter lang worden. Deze larven worden geboren zonder pootjes. Ze zijn bruin van kleur waardoor ze erg moeilijk vindbaar zijn. Ook kan een beestje wel 1300 eitjes leggen voor nieuwe larven. Dit is dan ook een verklaring waarom ze zoveel overlast kunnen veroorzaken. Gelukkig is er een manier om ze tegen te gaan. Dit kan namelijk met aaltjes. Ja aaltjes, aaltjes kunnen tegen de larven werken, als je deze uitzet op de grond waar de emelten zijn. Alleen moet je bij een bodemtemperatuur van tien graden celsius wel vijfhonderdduizend aaltjes per vierkante meter uitzetten. Zoals je hoort, is dit dus een hoop. 

 

Mos bestrijden 

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen tegen het groeien van mos op je gazon. Zo helpt het bijvoorbeeld om te bemesten om te verticuteren. Als je een zure grond hebt, is het erg belangrijk om kalk te gebruiken. Andere manieren zijn namelijk minder effectief. Als je een eenmalige optie wilt  kun je het beste ijzersulfaat gebruiken. Dus zo kun je mos verwijderen. Het is dus ook helemaal niet zo moeilijk, alleen de juiste tips zijn natuurlijk wel handig. Nog een optie die erg handig is voor het beschermen van je gazon, is het gazon beluchten. Zo kun je er voor zorgen dat het gazon niet te nat blijft en er geen mos meer in kan groeien. 

 

Waardoor groeit mos

Er zijn in totaal wel 2500 verschillende soorten mos en van deze soorten mos, zijn er maar drie die je mogelijk tegen zult komen op je gazon. Dit zijn onder andere plukken, kussens en gazon vreters. Hoewel plukken en kussens niet schadelijk zijn voor je gazon, zijn gazon vreters dit wel! Plukken en kussens kun je namelijk gemakkelijk verwijderen. Gazon vreters blijven al snel terug komen, waardoor het erg belangrijk is om het direct te verwijderen. Als je dit niet doet, kan het gazon kapot gaan waardoor je vieze gele plekken krijgt.