Is je toilet ontstopt? Zo los je dat op!

Ontzettend vervelend: je toilet wil niet goed meer doorspoelen en het water komt omhoog. Dit is een probleem waar je natuurlijk niet op zit te wachten, maar wat wel zo snel mogelijk opgelost moet worden. Lees hier hoe je het probleem van een verstopte toilet kunt verhelpen!

Niet nogmaals doorspoelen

Allereerst is het belangrijk dat je je toilet niet nog een keer probeert door te spoelen wanneer deze verstopt is. Wanneer je namelijk nog een keer gaat doorspoelen, kan het namelijk zijn dat je toilet gaat overstromen. Hierdoor kun je een vieze vloer krijgen. Zo rol je van probleem in probleem dus.

Handschoen

Meestal raakt een toilet verstopt doordat er iets vastzit. Dit kan bijvoorbeeld een wc-rol zijn of juist kleine voorwerpjes. Je kunt kijken of je de verstopping kunt zien en je kunt dan proberen om deze weg te halen door het met een rubberen handschoen eruit te pakken.

Baksoda met azijn

Je kunt ook zuiveringszout gebruiken om van je ontstopping af te komen. Deze methode werkt niet voor alle verstoppingen, maar is wel de moeite waard om te proberen. Hiervoor giet je een pak van deze zuiveringssoda in het toilet en daar overheen giet je een fles azijn leeg in de wc-pot. Het gevolg hiervan is dat je toilet waarschijnlijk behoorlijk gaat schuimen. Het is belangrijk om het mengsel enkele minuten in te laten werken. Daarna kun je een emmer met warm water in de wc gieten. Spoel nog niet door, maar laat het middel een nacht inwerken. Pas in de ochtend spoel je dan pas weer je toilet door.

Afwasmiddel

Een andere manier om van een verstopping af te komen is door afwasmiddel in je toilet te doen. Vervolgens giet je daar een emmer met warm water bij. Het water moet niet koken, maar wel erg warm zijn. Wanneer het water kookt, kun je namelijk de toilet-materialen beschadigen. Het afwasmiddel is in staat om stoffen zoals vet op te lossen. Hierdoor kan de verstopping gemakkelijker wegspoelen. Het is aan te raden om de combinatie van het warme water met het afwasmiddel ongeveer vijf minuten te laten inwerken. De combinatie zorgt ervoor dat de verstopping los komt te zitten. Hierna kun je gaan doorspoelen.

Ontstopper

Je kunt ook een ontstopper gebruiken om van je verstopping af te komen. Het is belangrijk om een ontstopper af te spoelen onder warm water, waardoor het rubber zacht wordt. Daarna kun je ontstopper in het water van de wc-hals plaatsen en hem stevig aandrukken. Daarna kun je aan de ploemper trekken. Hierdoor zorg je voor een zuigende kracht. Je kunt dit proces herhalen tot elk deel van de verstopping is weggespoeld.

Wanneer deze methodes niet werken, kun je natuurlijk ook altijd een loodgieter inschakelen om het toilet te ontstoppen. Succes!