Bestand zijn tegen een bezoekje van Gordon Ramsay in enkele stappen

We kennen hem allemaal wel, maar als je werkzaam bent in de horeca ken jij hem zeker: Gordon Ramsay. De wereldchef die een bezoekje brengt aan verscheidene hotels en horecazaken om even de boel op orde te stellen. Een schop onder de kont voor de ober, de chef en de restauranteigenaar is Gordon niet vies van. Als jij zeker weet dat je restaurant of hotel niet op orde is, is hij je persoonlijke hel. Als je alles tiptop in orde hebt, kijk je ernaar uit om hem te ontmoeten. De kennis waar deze man over beschikt is ongekend. In deze blog geven we je wat van die kennis. 

Koelkast

Een van de eerste dingen waar Gordon naar kijkt in de keuken is de koelkast en vrieskasten. Zorg dat deze tiptop in orde zijn. Dit betekent dat je ze schoon houdt, de producten erin vers zijn (en zeker niet over datum, alsjeblieft zeg) en dat de materialen van goede kwaliteit zijn. Als je dit op een rijtje hebt, hoef je je al over heel veel niet meer zorgen te maken. Koop vers in, bewaar dit op een goede, verantwoordelijke en hygiënische manier en ga regelmatig de koel- en vrieskasten door om een grote schoonmaak te houden. Gooi dan ook vooral spullen weg die wellicht over datum zijn, er niet goed uitzien of ruiken. Denk er ook om om regelmatig je vriezer te ontdooien. 

Schoonmaakspullen

Om te beginnen moet je kwalitatief hoogwaardige schoonmaakspullen kiezen, want je moet natuurlijk hiermee alles schoonmaken. Gereedschap van mindere kwaliteit zal sneller verslijten en de kosten opdrijven. Het is ook van essentieel belang dat restaurants hun schoonmaakspullen regelmatig onderhouden en controleren of het goed wordt opgeborgen wanneer het niet wordt gebruikt. Het schoonmaken van je gereedschap helpt om kruisbesmetting te verminderen, en het opleiden van werknemers over waarom en wanneer ze bepaalde schoonmaakspullen moeten gebruiken is essentieel. Er zouden bijvoorbeeld unieke sets schoonmaakspullen voor de keuken en het toilet moeten zijn. Dit helpt ervoor te zorgen dat je werknemers geen ziektekiemen verspreiden door vuil schoonmaakgereedschap te gebruiken en geen risico lopen op verwondingen bij zichzelf en anderen. 

Checklist

Veel van de restaurants is onderbemand. Daarom is het van cruciaal belang dat de werknemers die je in dienst hebt de schoonmaak verwachtingen en -protocollen goed begrijpen. Een goede manier om te beginnen is door een schoonmaak checklist op te stellen en aan te geven wanneer bepaalde zones moeten worden schoongemaakt en ontsmet. Zorg ervoor dat alles regelmatig wordt schoongemaakt en al helemaal de keuken.