Stoom en een condensor reiniging?

condensor reinigen

Stoom. Bijna iedereen kent het wel of heeft ermee te maken. Maar wat is het nou eigenlijk precies. Dat valt opzich best goed uit te leggen. Stoom wordt gezien als een gasfase, ook wel een aggregatietoestand van water. Dit betekend dat een materie (in dit geval dus water) door de invloed van temperatuur en druk chemische veranderingen ondergaat. Hoewel echte stoom onzichtbaar is, noemen wij bepaalde dingen die erop lijken ook stoom. Zoals het nevel van water. Om stoom te condenseren naar de zogeheten vloeistoffase is een condensor nodig. Condensor reinigen is van essentieel belang voor het behoud van deze apparaten.

condensor reinigen

Welke soorten stoom bestaan er?

In principe kent met 3 soorten stoom. namelijke natte stoom, verzadigde stoom en oververhitte stoom. Natte stoom is stoom waarin kleine waterdeeltjes zweven. Door deze waterdeeltjes is het soortelijke massa gestegen. Wanneer natte stoom verhit wordt, zullen allereerst deze waterdeeltjes verdampen. Verzadigde stoom is stoom die condenseert bij verlaging van temperatuur. En bij oververhitte stoom moet er extra warmte worden toegevoegd aan de stoom om dit proces te laten voltooien. 

Gebruiken in het dagelijks leven

Iedere dag hebben we met stoom te maken. Bijvoorbeeld in een fluitketel of wanneer we in bad gaan of eieren staan te koken. Stoom is overal, maar dus ook op plekken waarvan we het helemaal niet weten.